Wat te doen bij het overlijden van een naaste?

Wanneer u met een sterfgeval te maken krijgt, onderneem dan de volgende stappen:

 1. Neem even de tijd. U hoeft niet direct te handelen als iemand – onder normale omstandigheden – thuis is overleden. Wanneer u eraan toe bent, belt u de huisarts. Deze stelt het overlijden vast. Meld het aan de arts, indien u weet dat er een donorcodicil is.

 2. Nadat het overlijden is vastgesteld door de arts, mag de overledene worden verzorgd. Dan kunt u mij bellen. Ik nodig u dan uit om de overledene samen met mij – en eventueel andere naasten – te verzorgen. Als u dit liever niet zelf wilt doen, dan regel ik dit voor u. Bij de overledene thuis of op een andere locatie.

l

3. Op ieder moment van de dag kunt u mij bereiken. Ik zal u dan een paar vragen stellen, zoals:

  • Wie is de overledene?
  • Wat was het moment van overlijden?
  • Waar is de overledene gestorven?
  • Wie is mijn contactpersoon?
  • Is de arts al geweest?
  • Is de laatste verzorging al gegeven?
  • Is er sprake van een uitvaartverzekering? Voor de keuze van uitvaartbegeleider maakt dit overigens niet uit.

 4. Vervolgens maken wij een afspraak op de door u gewenste tijd en locatie.

8 Uitvaartzorg staat voor een afscheid met aandacht voor wensen en behoeften van stervende, overledene en nabestaanden. Met oog voor ieders situatie bied ik steun, inspiratie en ideeën voor een liefdevol afscheid. Ik kan veel van uw zorgen uit handen nemen rond het verzorgen van het afscheid of u juist begeleiden als u veel zelf wilt regelen.